Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny postlov vedtaget – kompensation stadig på dagsorden

Ny postlov vedtaget – kompensation stadig på dagsorden
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Fredag 01. december 2023
GRAKOM har de seneste uger været i dialog med flere post- og kulturordførere om en kompensationsordning for tab af momsfritagelsen på distribution af magasiner. Trods velvilje og lydhørhed er der dog stadig ikke svar på, om man politisk vil afbøde de negative konsekvenser for magasinudgiverne. Det lander desværre mellem to stole, mener GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen, som fortsat presser på for en løsning.

Lovforslaget, der udmønter postaftalen om fjernelse af befordringspligten for Post Nord, blev torsdag vedtaget i Folketinget. Loven træder som ventet i kraft den 1. januar 2024, men der er stadig ingen løsning for magasinudgiverne i forhold til tab af momskompensation, siger GRAKOMs adm. direktør, Carina Christensen:

”Vi har i de seneste uger været i dialog med flere postordførere og kulturordførere om problemstillingen, og vi møder både velvilje og lydhørhed. Alligevel kan vi konstatere, at man politisk stadig ikke har forholdt sig konkret til, om man vil afbøde konsekvenserne af det kommende bortfald af momsfritagelsen. Det er desværre som om, at problematikken er faldet ned mellem to stole, hvor ingen indtil videre for alvor vil tage ansvaret på sig”.

Carina Grakom 15 Foto Thomas Steen Sørensen

GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen

Findes der ikke en løsning kan konsekvensen i værste fald blive, at flere af de foreninger, der i dag sender medlemsblade ud for at informere og orientere deres medlemmer, bliver nødt til at stoppe med at udgive deres blade, fordi det bliver dyrere. Andre vil - til trods for den store ekstra udgift - fastholde at sende magasiner ud men måske i reduceret frekvens.

” Jeg er overbevist om, at det aldrig har været intentionen med postaftalen at stække Foreningsdanmark. Det er snarere en meget uheldig sideeffekt af en ellers god aftale. Der bør findes en løsning i et samarbejde mellem Transportministeriet og Kulturministeriet. Ingen kan jo have interesse i, at dette uløste problem kommer til at skygge for en ellers både positiv og tiltrængt modernisering af postloven. Med de mange sparede millioner til PostNord og de øgede momsindtægter, som postloven vil medføre, er der jo økonomi til at hjælpe foreningsbladene igennem forandringerne på distributionsmarkedet," siger Carina Christensen.

Momsproblematikken har GRAKOM sammen med Danske Medier, Landdistrikternes Fællesråd, FH, Danske Handicaporganisationer, Danske Patienter og Civilsamfundets Brancheorganisation tillige tidligere på måneden fremført i et brev til Folketingets postordførere og kulturordførere.

” Vi fortsætter med at presse på for en politisk løsning, og det skal gå hurtigt”, siger Carina Christensen.

Læs også
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.
Forbrugerne forventer, at de virksomheder, de handler hos, kender dem så godt, at de både får skræddersyet information og skræddersyede produkter. De forventninger er kun blevet større, og det betyder, at kunderejsen skal sidde lige i skabet, ellers forsvinder forbrugerne igen.