Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Greenwashing: Pas på med at bruge ord som naturlig

Greenwashing: Pas på med at bruge ord som naturlig Billedet er ikke fra reklamen, men fra Rockwools hjemmeside
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Fredag 05. januar 2024
Kun hvis produkterne er stort set uforarbejdede, må man bruge ord som naturlig. Man må heller ikke fremhæve andre egenskaber, hvis de ikke adskiller sig fra konkurrenternes produkter.

For knapt et år siden blev Rockwool anmeldt af en forbruger til Forbrugerombudsmanden for i en outdoor-reklame at have brugt udtrykkene by nature og breathable. Lige før jul meldte Forbrugerombudsmanden ud, at han betragtede Rockwools markedsføring som i strid med markedsføringsloven.

“Generelt anbefaler vi virksomheder at være meget varsomme med at markedsføre deres produkter som naturlige, da det vil være vildledende, hvis ikke produkterne fremstår, som de eksisterer i naturen ved ingen eller kun minimal forarbejdning,” sagde fungerende forbrugerombudsmand Andreas Weidemann i en pressemeddelelse.

Det var stenuld, som Rockwool markedsførte med ordene by nature og breathable på et foto af sten med mos på.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at by nature kunne give forbrugerne det indtryk, at Rockwools stenuld er naturtig i den forstand, at det har gennemgået et minimum af forarbejdning, men stenuldsisolering gennemgår en længere forarbejdningsproces.

Breathable var vildledende fordi det blev fremhævet som en særlig egenskab, men Rockwools stenuld giver ikke en mindre indelukket og tæt bygning end andre tilsvarende isoleringsmaterialer.

Rockwool fik derfor indskærpet vildledningsforbuddet af Forbrugerombudsmanden.

GRAKOMs advokater står klar med rådgivning omkring markedsføring.

Læs også
På dagens generalforsamlinger i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgivere var der genvalg til formand Jesper Jungersen, som nu igen besidder formandsposten for en 2-årig periode. 
200 deltagere fra alle GRAKOMs fire branchefællesskaber: Grafisk Branche, FESPA, Dansk Promotion og Creative Club, var samlet til en hel dag fuld af viden, inspiration og netværk. Der blev lyttet til, hvor Steen Bocian tror, økonomien er på vej hen. Hvilke krav Danish Crown stiller til deres underleverandører og repræsentanter fra de fire branchefællesskaber kom med deres bud på, hvordan man klarer sig. Eftermiddagen blev brugt til kunstig intelligens, hvor deltagerne fik en øjenåbnende introduktion til, hvad kunstig intelligens kan, og hvordan virksomhederne kan bruge den.