Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

GRAKOM i fælles opråb om at styrke erhvervsuddannelser

GRAKOM i fælles opråb om at styrke erhvervsuddannelser
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 14. september 2022
Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i hele erhvervslivet, og det får nu GRAKOM til sammen med andre organisationer at komme med seks konkrete forslag til, hvordan man kan give erhvervsuddannelserne et markant løft. Se forslagene her.

For mange unge er det ikke det mest oplagte valg at vælge en erhvervsuddannelse. Netop derfor skal vi gøre det nemmere for dem at vælge erhvervsuddannelserne til, og det gør vi blandt andet ved at sætte meget højere ambitioner for deres uddannelsesforløb.

Det skriver GRAKOM i et fælles opråb med i alt 40 organisationer inden for politiske ungdomspartier, ungdomsorganisationer, arbejdsgivere, fagforeninger og erhvervsskoler.

”Vi mangler dygtig, faglært arbejdskraft i skiltebranchen, i emballagevirksomheder, i bureaubranchen, faktisk i hele kommunikationsindustrien. Derfor har vi brug for, at det bliver mere prestigefyldt at tage en erhvervsuddannelse og derfor skal de prioriteres meget højere,” siger direktør i GRAKOM, Thomas Torp og fortsætter:

”Samtidig er vi midt i en omstilling inden for både miljø, digitalisering og automatisering og der er en stigende international konkurrence. Alt det skal erhvervslivet leve op til,  og derfor er det vigtigt, at vi gør det mere attraktivt at søge ind på erhvervsuddannelserne. Det betyder, at skolerne skal have det nye udstyr, ordentlige lokaler, og lærerne skal have adgang til en god, faglig efteruddannelse.”

I den fælles erklæring, hvor Thomas Torp og GRAKOM er medunderskriver, sætter man fokus på erhvervsuddannelsernes udfordringer, som bl.a. betyder, at hver sjette elev på hovedforløbet inden for teknologi, byggeri og transport er utilfredse med erhvervsskolernes lokaler, udstyr og værktøj.

Hver eneste faglært kommer til at gøre en forskel i fremtiden, lyder det i opråbet, hvor man kommer med seks helt konkrete forslag til, hvordan man kan sikre optimale rammer på erhvervsskolerne.

De seks forslag er:

  • Bæredygtig økonomi
    Taxametertilskuddene til erhvervsuddannelserne skal løftes markant og varigt. Situationen kalder på langsigtede og holdbare løsninger, tilpasset den enkelte skoles virkelighed. Investeringer i udstyr og lærerkvalifikationer kræver lang tidshorisont og overskud til at tænke langsigtet.

  • Undervisere i topklasse
    Dygtige og motiverede undervisere er alfa og omega på enhver uddannelse. Derfor skal der investeres langt mere i faglig efteruddannelse af erhvervsuddannelseslærere f.eks. i form af praktikforløb på virksomheder. Krav om pædagogisk diplomuddannelse bør evalueres, så kravet ikke bliver en barriere for at rekruttere og fastholde fagligt dygtige specialister.

  • Gennemsigtighed
    Udstyret på erhvervsskolerne skal være tidssvarende, og alle erhvervsskoler skal løbende offentliggøre langsigtede planer for deres investeringer i udstyr og læremidler til alle uddannelser, så lærlinge, virksomheder og lokale uddannelsesudvalg kan gå i kvalificeret dialog med skolens bestyrelse og ledelse, når de oplever udfordringer.
  • Styrket samarbejde om lærlinge og elever
    Der skal stilles krav til skolernes kontakt til lærepladserne i løbet af lærlingenes og elevernes uddannelse – mindst en opfølgningssamtale årligt. Medarbejdere fra virksomhederne skal inddrages løbende og konsekvent som gæstelærere.

  • Fremtiden er digital
    Der skal sættes fart på udviklingen af digitale læremidler, fælles læringsplatforme, Virtual Reality, digitale tvillinger mv. på erhvervsskolerne. Det kræver samarbejde om fælles investeringer og en national strategi, som sikrer samspil og sammenhæng med de lokale løsninger.

  • Lærlinge og elever bor og lærer sammen
    Synlige og attraktive skolehjem samt samarbejde mellem erhvervsskoler og kommuner om boligmuligheder. Det er et fælles ansvar, at lærlinge og elever har gode rammer, når de skal flytte for at starte på en læreplads.

Har du brug for hjælp på for uddannelsesområdet, kan du kontakte GRAKOMs uddannelsespolitiske chef, Anders Mosumgaard på am@grakom.dk eller på 21 40 63 87.

Læs også
64 procent af alle cyberangreb førte til lækage af fortrolige oplysninger i 2023. Det er bare et af mange eksempler på de cybertrusler, der har været og vil komme i fremtiden.
På tirsdag kan virksomhederne se, om de skal have tilskud for deres elever og lærlinge, eller om de skal betale bidrag til Læreplads-AUB.