Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Forsker: Vi kan lige så godt omfavne AI, for det kommer til at påvirke vores dagligdag

Forsker: Vi kan lige så godt omfavne AI, for det kommer til at påvirke vores dagligdag Jonas Frich Pedersen holdt oplæg på Creative Clubs bureaulederseminar
Fredag 05. januar 2024
"Forskningen viser, at en del kedelige opgaver kan automatiseres, hvilket leder til højere motivation. Tidligere studier bakker op om, at der kommer en stigning i personens subjektive tilfredshed, når AI-værktøjer kommer ind," siger adjunkt på Aarhus Universitet, Jonas Frich Pedersen.

Selvom vi lever i en verden, hvor der konstant sker teknologiske fremskridt, rejser der sig naturligt både spørgsmål og udfordringer med den generative kunstige intelligens, som har godt et år på bagen.

Men et er sikkert: Man kan ikke sidde den teknologiske udvikling overhørig, og adjunkt på Aarhus Universitet, Jonas Frich Pedersen, der forsker i kreativitet og kreative processer, er ikke tvivl om, at AI-værktøjerne kan komme til at ændre medarbejderes evner, motivation og arbejdsgange.

”Vi kan lige så godt omfavne AI, for det kommer til at påvirke vores arbejdsdag. Forskningen viser, at en del kedelige opgaver kan automatiseres, hvilket leder til højere motivation. Tidligere studier bakker op om, at der kommer en stigning i personens subjektive tilfredshed, når AI-værktøjer kommer ind."

Til trods for dette, ser mange – især medarbejdere - AI som en trussel, men Jonas Frich Pedersen, mener, at man skal se den kunstige intelligens som en arbejdspartner og ikke som et værktøj, der vil erstatte mennesker.

”Der er stadig brug for, at vi bruger vores menneskelige egenskaber, for AI er bedst, når den bruges sammen med menneskelige egenskaber. Mennesker vil ikke blive erstattet af AI, men hvis man ikke bruger AI, kan man godt risikere at blive hægtet af i forhold til mennesker, der samarbejder med AI, fordi det forbedrer menneskers evner,” siger Jonas Frich Pedersen og fortsætter:

”Teknologien er her nu. Den virker, og den er tilgængelig for alle, og det koster nærmest ingenting. Vi skal ikke konkurrere med AI, men vi kommer til at konkurrere med mennesker, der bruger AI.”

Gartner Group om kunstig intelligens:

De primære udfordringer for ledere er at identificere, hvor og hvordan generativ kunstig intelligens passer ind i eksisterende og fremtidige forretnings- og driftsmodeller; hvordan man eksperimenterer produktivt med brugssituationer for generativ AI; og hvordan man forbereder sig på de længerevarende omvæltninger og muligheder med, der følger med de nye AI-trends. 

  • Investorer forventer nye vækstkilder og bedre marginer
  • Kunder vil udnytte generativ kunstig intelligens og forventer, at leverandørerne gør det samme
  • Medarbejdere vil forlade organisationer, hvor mennesker udfører arbejde, som generativ kunstig intelligens kunne håndtere

Gartner Group forudser:

  • at 70 pct. af virksomhederne vil i 2025 have som et af deres fokusområder at få styr på bæredygtige og etiske udfordringer ved brug af AI
  • at 35 pct. af alle store virksomheder i 2025 vil have en ansvarlig for AI, som refererer direkte til CEO’en eller COO’en
  • at 70 pct. af al udsendt information fra virksomheder i 2025 vil blive genereret af AI.
  • at der endnu ikke vil være nogen ændring i fald eller stigning i antallet af jobs pga AI i 2026
  • at AI kan reducere den globale co2-udledning med 5 – 15 pct. i 2030 og vil forbruge op til 3,5 pct. af det globale forbrug af elektricitet
  • at i 2030 vil alle beslutninger taget af AI, der ikke overvåges af mennesker, give tab aktiver på 100 mia. dollars.

Anders Frich Pedersen er en af hovedtalerne på KOMM Dagen den 25. april i Nyborg. Sæt et kryds i kalenderen.

Læs også
På dagens generalforsamlinger i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgivere var der genvalg til formand Jesper Jungersen, som nu igen besidder formandsposten for en 2-årig periode. 
200 deltagere fra alle GRAKOMs fire branchefællesskaber: Grafisk Branche, FESPA, Dansk Promotion og Creative Club, var samlet til en hel dag fuld af viden, inspiration og netværk. Der blev lyttet til, hvor Steen Bocian tror, økonomien er på vej hen. Hvilke krav Danish Crown stiller til deres underleverandører og repræsentanter fra de fire branchefællesskaber kom med deres bud på, hvordan man klarer sig. Eftermiddagen blev brugt til kunstig intelligens, hvor deltagerne fik en øjenåbnende introduktion til, hvad kunstig intelligens kan, og hvordan virksomhederne kan bruge den.