Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Biskop: Ny postlov kan få fatale konsekvenser for det danske samfund

Biskop: Ny postlov kan få fatale konsekvenser for det danske samfund Foto: Henrik Helms, Viborg Stift
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 29. februar 2024
Biskop Henrik Stubkjær modtager de fleste af de kirkeblade, der bliver produceret og sendt ud i hans eget stift, Viborg Sogn. Og han udtaler stor bekymring for, at den netop vedtagne postlov kan få fatale konsekvenser ikke bare for kirken men for hele foreningsdanmark.

”Jeg modtog et kirkeblad forleden dag. Her havde menighedsrådet klistret en skrivelse på bagsiden, hvor der stod, at prisen for at sende bladet ud vil stige, og derfor bliver de nødt til at skære ned i antallet. Så de ville gerne vide, om jeg fortsat ønskede at modtage bladet. Jeg tror, at det bliver virkeligheden for mange magasiner og blade, at de nu får svært ved at fortsætte som hidtil.”

Biskop i Viborg Sogn Henrik Stubkjær forestiller sig, at flere sogne måske fremover vil få frivillige til at gå rundt og omdele kirkebladet, men de steder, hvor det ikke kan lade sig gøre, er han bange for, at man stopper med at lave et kirkeblad, eller at det bliver elektronisk.

”Det vil især påvirke de ældre læsere. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt – og svært at forstå – at i et land som vores, at vi ikke kan få posten til at fungere på en måde, så der er råd til at sende foreningsblade ud.”

Biskop Henrik Stubkjær fortsætter:

”Danmark er et foreningsland. Det er hele fundamentet for vores demokrati og for folkestyret. Vi har et kæmpebredt engagement i hundredvis af foreninger, og her er kirken den største med 2000 sogne, der har behov for at kommunikere. Og langt hovedparten har kirkeblade som den primære kommunikationsform.”

Også hos biskoppen selv får den nye postlov en konsekvens. Her sender man et årsskrift ud i omkring 1000 eksemplarer.

”Fremover tror jeg, at vi kommer til selv at fordele dem til provsterne, og så må de dele dem videre ud. Det bliver uoverkommeligt for os at sende årsskriftet til alle modtagerne.”

Vi bliver sårbare som samfund

”Foreningsdanmark er kittet i det danske samfund. Det bliver forbundet med kommunikation, og det gør man nu mere eller mindre umuligt i mange sammenhænge. Det kan få konsekvenser, at vi begynder at svække det folkelige foreningsliv. Konsekvenser kan fx være en fremmedgørelse. Styrken i vores samfund har været det folkelige foreningsliv, som har bundet os sammen og gjort os til et af de stærkeste samfund, hvor der er en høj grad af tillid. Hvis det svækkes, bliver vi som samfund sårbare”, slutter biskop Henrik Stubkjær.

Artiklen blev først udgivet i GRAKOMs magasin, Kommunikationsindustrien 1/2024.

Læs også
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.
Forbrugerne forventer, at de virksomheder, de handler hos, kender dem så godt, at de både får skræddersyet information og skræddersyede produkter. De forventninger er kun blevet større, og det betyder, at kunderejsen skal sidde lige i skabet, ellers forsvinder forbrugerne igen.