Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

540 mio. kroner til indkøb af fysiske bøger: "Vi er glade for, at vi er blevet hørt til gavn for eleverne"

540 mio. kroner til indkøb af fysiske bøger: "Vi er glade for, at vi er blevet hørt til gavn for eleverne" Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 19. marts 2024
I dag blev der indgået en aftale om at 540 mio. kroner til indkøb af fysiske bøger til folkeskolen. "Vi er glade for at blive hørt," siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen.

Med den spritnye aftale mellem Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti investeres der nu massivt i fysiske bøger til Folkeskolen.

Folkeskolen får fremover årligt 740 mio. kr. og dertil kommer en række engangsinvesteringer, hvor den vigtigste set fra GRAKOMs side er 540 mio. kroner til flere fysiske bøger som modvægt til skærmbaseret undervisning.

”Vi er jublende glade for, at folkeskoleforligskredsen har valgt at afsætte penge helt specifikt til fysiske bøger, så børns læsefærdigheder kan øges.  Vi har flere gange opfordret til, at man genovervejede den ensidige fokusering på digital læring og gentænkte brugen af trykt læringsmateriale. Vi er glade for, at vi er blevet hørt til gavn for skoleeleverne,” siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen.

I december viste den nyeste PISA-undersøgelse det største fald i elevernes læsefærdigheder siden PISA-undersøgelserne startede i 1997. Udover Covid-19 kunne en af årsagerne være digitalisering, skrev VIVE. Flere borgmestre i Danmark har plæderet for flere penge til folkeskolerne til indkøb af bøger og i Sverige, hvor læsefærdighederne også er faldet, har man netop afsat 176 SEK til indkøb af bøger til børnehaver og folkeskoler.

I en pressemeddelelse nævner børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, at eleverne med aftalen vil få flere rigtige bøger i skoletasken og fra Moderaternes børneordfører, Lars Arne Christensen, lyder det at indkøb af bøger for over 500 mio. kr. især er et af de gode initiativer i aftalen, som skal understøtte den faglige trivsel for danske folkeskoleelever.

Læs også
Til alle skoler og ansvarlige politikere på alle niveauer skal der lyde en klar opfordring til, at man genovervejer den ensidige fokusering på digital læring og gentænker brugen af trykt læringsmateriale, især på de områder, hvor det har vist sig at være mest effektivt for eleverne. Det skriver GRAKOMs adm. direktør, Carina Christensen, i dette debatindlæg.
Det er godt, men meget langt fra nok, da børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye tirsdag udsendte 12 anbefalinger til brug af skærme i grundskoler og fritidstilbud.