Små virksomheder er hårdest ramt af krisen 

Pressemeddelelse: De mindste virksomheder er hårdest ramt af stop for ordrer på grund af Coronakrisen. Der er brug for mere hjælp til selvstændige, siger erhvervsorganisationen GRAKOM.

Coronakrisen kommer til at koste livet for mange små virksomheder, hvis der ikke sættes hårdere ind med hjælp. Det mener GRAKOM, der er erhvervsorganisation for over 500 virksomheder indenfor grafisk kommunikation, medier og markedsføring.

”Coronakrisen er en katastrofe for de selvstændige erhvervsdrivende med helt små virksomheder. De oplever den klart største nedgang i omsætning og ordretilgang. Samtidig har de den laveste kompensation fra staten. Det er simpelthen ikke holdbart. Hvis de små virksomheder skal overleve krisen, skal der mere hjælp til fra staten”, siger adm. direktør Thomas Torp fra GRAKOM.

GRAKOM har gennemført en analyse blandt organisationens medlemsvirksomheder. Halvdelen af GRAKOMs helt små medlemsvirksomheder med op til fire ansatte melder om et fald i ordretilgangen på hele 80 procent, mens 80 procent af virksomhederne oplyser at ordretilgangen er faldet med mere end 40 procent.

GRAKOMs små medlemsvirksomheder viser en markant interesse for at trække på hjælpepakkerne fra statens side. Halvdelen af virksomhederne har planer om at gøre brug af den midlertidige kompensationsordning for selvstændige og freelancere, mens 60 procent af de små medlemsvirksomheder har planer om at hjemsende medarbejdere med lønkompensation.

”Det er godt, at vilkårene for hjemsendelse af medarbejdere med lønkompensation er forbedret. Men med det voldsomme fald i ordretilgangen og de dystre udsigter for omsætningen i de kommende måneder er det ikke nok. Kompensationen for selvstændige og freelancere er fortsat for lav, ligesom der er brug for mere fleksibilitet i ordningen”, siger Thomas Torp.

GRAKOM foreslår, at kompensationen for selvstændige og freelancere skal hæves til 30.000 kr. ligesom for medarbejdere i lønkompensationsordningen. Desuden skal det være muligt at søge kompensation for en kortere periode, da mange små virksomheder arbejder på ordrer fra før krisen, og som derfor oplever en forsinket negativ effekt af krisen.

FAKTA
Spørgsmål til GRAKOMs medlemsvirksomheder: Hvordan er det gået med din virksomheds tilgang af ordrer efter udbruddet af coronavirus sammenlignet med samme periode sidste år?

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget i perioden 25. marts til 30. marts 2020.
Undersøgelsen blev udsendt til 463 medlemsvirksomheder, hvoraf 41 pct. har svaret på hele eller dele af undersøgelsen.
GRAKOM er erhvervsorganisation for over 500 virksomheder indenfor grafisk kommunikation, medier og markedsføring.