Sådan vil GRAKOM samle emballagebranchen

Med EmballageForum vil GRAKOM etablere et fællesskab for alle med interesse for emballage, uanset hvor de er organiseret. Målet er at samle over 100 virksomheder, og nogle af de første temaer i forummet er kundernes krav om bæredygtighed og miljømærker. Læs eller genlæs artiklen.

Emballage er et af vækstområderne for den grafiske branche, og det er en del af baggrunden for, at GRAKOM har lanceret EmballageForum. Ambitionen er at samle og styrke den danske emballagebranche.

"Der har manglet et fagligt fællesskab for virksomheder inden for emballage i bred forstand, ikke mindst fordi emballage vokser som forretningsområde. Fx bevæger flere og flere af vores medlemsvirksomheder sig ind på emballageområdet. Derfor har det været naturligt for GRAKOM at etablere EmballageForum som et sted, hvor alle interesserede kan mødes," siger Thomas Torp.

Viden og inspiration
Historisk har nogle emballageproducenter været organiseret i andre arbejdsgiverforeninger, men det skal ikke afskære dem fra at tage del i et bredt, fagligt fællesskab, fastslår GRAKOMs direktør:

"EmballageForum skal være stedet, hvor alle kan hente ny viden og inspiration og mødes med andre fra branchen, uanset hvilken erhvervsorganisation eller arbejdsgiverforening man er medlem af. I den kommende tid sætter vi blandt andet fokus på kundernes krav til bæredygtighed, på miljøkrav fra det offentlige, og på de mange forskellige miljømærker."

Thomas Torp, adm. direktør i GRAKOM

Thomas Torp, adm. direktør i GRAKOM

Emnerne kan også omfatte FN’s verdensmål, arbejdsmiljø, ledelsessystemer, produktionsoptimering og krav til fødevareemballage. Thomas Torp understreger, at der bliver lyttet til ønsker fra medlemmerne i EmballageForum om andre emner.

Temaerne bliver taget op på en kombination af netværksmøder, inspirationsmøder og webinarer. Viften af faglige tilbud omfatter også en årlig konference, EmballageDagen, med en række indlæg fra eksperter. Et medlemskort til EmballageForum sikrer samtidig adgang til skræddersyet rådgivning.

"Deltagere i EmballageForum kan få gratis, virksomhedstilpasset rådgivning fra GRAKOMs eksperter. Det kan fx være inden for miljø, arbejdsmiljø eller produktionsprocesser. Desuden har vi forhandlet en aftale om rabat til virksomheder, som vil deltage med en stand på messerne Pack & Move og Sign & Print," siger Thomas Torp.

Emballage i vækst
Et andet hovedområde for EmballageForum bliver at tage hånd om emballagebranchens interesser.

"Vi ser det som naturligt og vigtigt at varetage branchens interesser vedrørende de politiske rammebetingelser. Fx. ved at påvirke EU's emballagedirektiv i høringsprocessen og præge danske love og regler med betydning for emballagevirksomhederne,« siger GRAKOMs direktør.

EmballageForum er en kraftig udbygning af det hidtidige emballagenetværk i GRAKOM, og deltagerne herfra er automatisk medlemmer. Dermed omfatter EmballageForum fra fødslen godt 40 virksomheder, men målet er, at medlemstallet bliver væsentligt højere, fastslår Thomas Torp:

"Vi har ganske betydelige ambitioner, og vi skal gerne runde 100 medlemsvirksomheder. Emballage er et område i vækst, og der er ikke andre steder, hvor branchens virksomheder kan mødes i et fællesskab og hente ny viden og inspiration."

GRAKOMs paraply
EmballageForum bliver den ottende såkaldte brancheforening under GRAKOMs paraply. Siden hamskiftet i 2015 fra Grafisk Arbejdsgiverforening har GRAKOM samlet og etableret i alt otte fællesskaber for en gruppe
af virksomheder, selvstændige og fagpersoner inden for et særligt fagområde.

"Med GRAKOM skabte vi noget, som rakte videre og bredere ud end den klassiske grafiske branche, og vi har foreløbig otte brancheforeninger. Vi benytter ikke én standardløsning, for one size doesn’t fit all. For hver brancheforening udtænker vi den model, som tager mest muligt hensyn til den konkrete branche og dens traditioner, så det faglige fællesskab altid er i højsædet," siger Thomas Torp.

Fællesskaberne under GRAKOM-paraplyen omfatter fx design- og kommunikationsbureauer, professionelle fotografer og virksomheder inden for reklameartikler, storformat og lysreklameskilte.

Læs mere om Emballageforum her