Priserne på magasin- og avispapir stiger massivt

Strejken på den finske papirfabrik UPM slår for alvor igennem på papirpriserne i januar, viser nye tal fra Intergraf. Og i andet halvår af 2021 røg priserne virkelig langt op.

Priserne på tyndt grafisk papir på ruller, der bruges til magasiner, er steget med 39 pct. og 34 pct. for henholdsvis bestrøget og ubestrøget papir på en måned fra december 2021 til januar 2022.

Over det seneste år er priserne steget med henholdsvis 72 pct. og 69 pct. Prisstigningerne på papir ligger isoleret i andet halvår af 2021, da priserne på magasinpapir var stabile gennem første halvår.

Priserne på avispapir er steget med 34 pct. den seneste måned er og med hele 80 pct. over det seneste år. Dermed viser priserne på avispapir de samme tendenser, som magasinpapir.

Prisudvikling på magasin- og avispapir fra december 2021 til januar 2022

Kilde: Egne beregninger på baggrund af tal for tyske papirpriser fra Intergraf

De massive prisstigninger på papir afspejler den mangelsituation, der er opstået på papirmarkedet. Hovedårsagen til den seneste måneds prisstigninger på papir er en igangværende strejke hos den finske papirproducent UPM, der startede 1. januar 2022. Strejken er foreløbigt forlænget til den 12. marts. Det vurderes, at UPM står for hele 50 pct. af produktionen af papir til magasiner i Norden.

Men allerede inden strejken, så man dog prisstigninger og mangelsituationer på papir, idet produktionen af papir er blevet kraftigt reduceret under coronaepidemien, mens efterspørgslen igen er vendt tilbage. Samtidig har stigende energipriser og højere transportomkostninger også bidraget til prisstigningerne.

Priserne på papirark er også steget den seneste måned. Dog markant mindre end priserne på papir til magasiner og aviser. For forskellige typer papirark ligger prisstigningerne i omegnen af 5 pct. den seneste måned og omkring 20 pct. over det seneste år.

Se nyhedsbrevet fra Intergraf her (kræver adgang)

Se yderligere tal for papirpriser her (kræver adgang)