LegetøjDet er særligt legetøj fra Kina, der udgør en sundhedsrisiko ifølge EU

Europa-Kommissionen har i denne uge offentliggjort nye tal, som viser, at flere end 2000 farlige produkter i 2015 udløste varslinger på tværs af EU. Det er især legetøj, der kan udgøre en risiko, og størstedelen er købt via internettet.

Over 65% af Europas befolkning køber varer online, og antallet af onlinehandlende er vokset med 27% mellem 2006 og 2015. Den nye udfordring bliver nu at håndtere internettet som en markedsføringskanal, der også leverer produkter, som ikke nødvendigvis er blevet sikkerhedskontrolleret, fra forhandlere uden for EU til forbrugernes hjem.

Kommissionen, EU's medlemsstater og erhvervslivet arbejder sammen for at sikre, at disse farlige forbrugsvarer bliver fjernet fra det europæiske marked.

I 2015 blev 2.072 varslinger og 2.745 opfølgende tiltag registreret i systemet. Når en medlemsstat indberetter en varsling i systemet, kan andre lande finde produktet på deres marked og reagere på denne første varsling.

"Vi står over for to udfordringer: onlinesalg, der leverer produkter direkte til forbrugernes hjem gennem posten, og den høje forekomst af kinesiske produkter, som er genstand for varslinger via det hurtige varslingssystem. Jeg rejser til Kina i juni måned for at optrappe vores samarbejde med de kinesiske myndigheder om produktsikkerhed," udtaler Věra Jourová, EU's kommissær for retlige anliggender, forbrugere og ligestilling mellem mænd og kvinder.

Hvilke produkter udgør risici?

I 2015 var legetøj (27%) samt beklædning, tekstiler og modeartikler (17%) de to vigtigste produktkategorier, for hvilke det var nødvendigt med korrigerende tiltag. Disse produkter var allerede genstand for størstedelen af indberetningerne i året før. Hvad angår risici, blev der i 2015 oftest indberettet om kemisk risiko (25 % af det samlede antal indberetninger). Andenpladsen indtages af risiko for personskade (22%), som i den foregående rapport lå øverst på listen.

62 % af de produkter, der blev indberettet, stammer fra Kina, hvilket betyder, at landet stadig står øverst på listen over oprindelseslande i varslingssystemet. Kina er EU's største importkilde.