Den trykte bog hitter stadig

De sidste mange år har vi oftere og oftere hørt, at den trykte bog er dødsdømt og forældet. Den kan ikke konkurrere med moderne teknologi som mobiltelefoner, computere, iPads og e-bøger. Men det viser sig højst sandsynligt ikke at være tilfældet.

Den 23. april afholdt FN Verdens Bogdag og her konkluderede eksperter, at den trykte bog vil overleve. Den har indtil videre overlevet alle dens konkurrenter – selv den nuværende og største trussel: den digitale tidsalder.

I 1992 fik den trykte bog dødsdommen i artiklen ”Bøgernes endeligt” i New York Times skrevet af den amerikanske forfatter Robert Coover. Han mente, at ”I den virkelige verden i dag, det vil sige en verden med videotransmissioner, mobiltelefoner, faxmaskiner og computernetværk, vil du ofte høre, at det trykte medie er en dødsdømt og forældet teknologi, blot en seværdighed fra gamle dage bestemt til en evighed på de støvede ubemandede museer, vi nu kalder biblioteker. Udbredelsen af bøger må anses for at være et tegn på en febrilsk afmagt, et sidste forgæves gisp fra et tidligere vitalt format, før det endelig forsvinder for evigt, død som Gud.

Men i dag, 24 år senere, lever bogen stadig i bedste velgående og har af FN oven i købet fået tildelt en dag: Verdens Bogdag d. 23. april.

Så den trykte bog er langt fra uddød. Tvært imod hitter den som aldrig før og er overalt; i boghandlen, på biblioteket, i lufthavnen, på caféen og sågar også på vores sofaborde, hvor trenden med coffee table books har gjort et stort indtog.

Hos bogforskerne er der også begejstring at spore. ”Der er en stor kærlighed til den fysiske bog. Litteraturen har haft mange medier, men den fysiske bog har vist sig holdbar gennem alle tider og gjort sig vigtig i forskellige tidsaldre,” siger litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet.

Vil du læse mere om den trykte bogs succes, og hvorfor den stadig er så populær, kan du finde svar i denne artikel i Kristeligt Dagblad.