Dansk testcenter skal sortere emballage efter nye aflæsningsteknologier

Belgisk professor fortalte for to år siden ved et GRAKOM-arrangement om nye teknologier til sortering af fødevareemballage. Nu skal man i Danmark være testcenter, for hvordan man kan sortere emballagen efter disse nye teknologier. 

Tilbage i 2019 var den belgiske professor Peter Ragaert i Danmark – inviteret af GRAKOM, der repræsenterer kommunikationsindustrien - for at fortælle om nye metoder inden for plast- og emballageaffald.

Dengang fortalte han om, at stregkoder, vandmærker, chips og augmented reality var nye metoder, hvor man nemt på indpakningen kunne aflæse, hvor frisk en fødevare er, og dermed undgå, at den kasseres før tid.

Peter Ragaert spåede, at de nye teknologier ville blive et vigtigt værktøj mod madspild.

Nu skal Danmark, nærmere bestemt København være et testcenter, for hvordan man kan sortere emballagen efter disse nye teknologier.

Udfordringen med disse nye teknologier er, sagde Peter Ragaert dengang, om der findes tilstrækkeligt effektive indsamlingssystemer, og det er netop sådan et, man skal trykteste på Københavns Kommunes testanlæg på ARC – Amager Ressourcecenter.

Der vil blive gennemført en ’semi-industriel’ test over en periode på tre måneder, før den færdigtestede løsning i 2022 tænkes demonstreret på fuldskalasorteringsanlæg i Tyskland og Frankrig. Det skriver Mærkevareleverandørerne (MLDK), som er med i det tværeuropæiske samarbejde kaldet HolyGrail 2.0 med i alt 130 virksomheder og organisationer.

Fra GRAKOMs side ser miljø- og klimachef, Carsten Bøg, samarbejdet og demonstrationen som et vigtigt skridt i den rigtige retning:

”Jo mere automatiseret vi kan gøre sortering af vores affald, jo bedre. Der er og bliver bare en langt større udfordring at nå vores fælles mål om mere genanvendelse, hvis vi forbrugere skal sortere i flere og flere fraktioner. Tænk bare på, hvor svært det kan være at se visuel forskel på de affaldsprodukter, vi står med før de ryger i skraldespanden”.