FESPA har 60 års jubilæum

Foto: Tim Evans

Foto: Tim Evans

Det er i år 60 år siden, at FESPA blev grundlagt som forening. En fødselsdag som Danmark har en vis hånd med i.

Det var under et møde i København i 1961, at man tog beslutningen om at stifte en fælles europæisk forening, Federation of European Screen Printers Association, FESPA.

Og danskeren Bjarne Dahl, som var formand for den danske serigrafforening, var en af initiativtagerne.

Som en erkendelse af den danske deltagelse i foreningen, fik FESPA Danmarks sekretær, Michael Brochmann, en statuette med hjem.


I dag er FESPA en global forening med 38 foreningsmedlemmer, man arrangerer messer over hele verden og i sidste uge afholdt man den årlige messe i Berlin.

Inden Covid-19 brød ud, var man nået op på omkring 20.000 gæste FESPA. Sidste år udskød man messen til oktober, hvor der kom 8.000 besøgende og 200 udstillere.

I år forventer man ifølge FESPAS’s head of associations & technical lead, Graeme Richardson-Locke omkring 14.000 besøgende og næsten 400 udstillere.

Fra Danmark mødte omkring 50 FESPA Denmark-medlemmer frem på messen, som er et rekordstort antal, fortæller GRAKOMs medlemschef, Michael Brochmann, og han tilføjer:

”Det er tydeligt, at der er en længsel hos FESPA Denmarks medlemmer om at komme ud og opleve, hvad der er sket af nyt på maskinfronten siden sidste store messe i 2019 (der var også en messe i oktober sidste år, men den var knap så stor, red.) Og dejligt at vi i år havde rekordmange deltagere med på vores tur og også til vores reception. En anden ting, jeg gerne vil fremhæve, er de dygtige danskere, der var med til både de indledende og endelige runder i World Wrap Masters.”

Bæredygtighed er tema
Der var især fokus på bæredygtighed på dette års messe. Det gav sig bl.a. udtryk i området Sustainability Spotlight, hvor der blev holdt 42 forskellige foredrag, der skulle inspirere til og give viden om bæredygtighed.

Også messe-arrangørerne gør, hvad de kan for at formindske miljøgenerne, fortæller Graeme Richardson-Locke:

”Vi er i gang med at forbedre de steder vi kan. Vi har igangsat en iso-certificering og vi genbruger så meget vi kan og er indtil videre nået til at genbruge 10 pct. af de co2-udledninger, vi havde for fem år siden,” siger han.

FESPAs tekstilambassadør: Pandemien har øget fokus på det naturlige miljø
FESPA-arrangørerne fokuserede også på at vise, hvad man kreativt kunne få ud af tekstilprodukter. Udstillingsområdet, Printerior, viste interiør, der både kunne fremstilles i små mængder – faktisk en-til-en, og som var fremstillet af miljøvenlige processer og -materialer. To temaer - Nature’s Canopy og Surface Micro - var dekoreret med naturinspirerede designs af kunstneren Jasper Goodall. De introducerede nye elementer af overfladestruktur og tekstur, og Printerior omfattede tekstiler, vægbeklædninger, gulvgrafik, vinduesfilm, trykte tæpper og puder, læder, keramik, metal, displayskilte, dekorerede bordplader, kunsttryk, belysninger, lysbokse og akustiske stofvægge.

”Fokus på bæredygtighed på dette års Printerior-område afspejler dets voksende betydning i interiør- og modeindustrien. Pandemien har øget vores kollektive fokus på vores naturlige miljø, og brands reagerer på den øgede forbrugerefterspørgsel med materialer med mindre miljøpåvirkning,” forklarede FESPAs tekstilambassadør, Debbie McKeegan, der havde kurateret Printerior-området.

Topbillede: FESPA